dinsdag 15 maart 2016

De eerste beslissingen

Na het kopen van bouwgrond, het kiezen van een architect en het akkoord raken over de bouwplannen volgt wat misschien wel het moeilijkste (maar ook het leukste) is van een bouwproces: kiezen...

Het begint allemaal met het zoeken van een ruwbouwaannemer. Aangezien we niet met een sleutel-op-de-deur-formule of projectaanneming willen werken, zullen we dit proces nog een aantal keer moeten herhalen.

Via onze architect gingen een 15 tal lastenboeken, plannen en inschrijfformulieren de deur uit (via mail, wat een gemak, bij het vorige project was het nog allemaal op papier!). Voor een stuk naar aannemers die ons via-via aangeraden werden, voor een stuk ook gewoon naar aannemers in de buurt.

Uiteindelijk kregen we van 7 bedrijven een reactie. Eén aannemer liet weten dat hij begonnen was aan de offerte, maar dat hij uiteindelijk beslist had om één van z'n ploegen te ontslaan en geen nieuwbouwprojecten meer te doen, enkel nog verbouwingen (oei, is onze bouw zo moeilijk?). Een tweede had absoluut geen tijd (wel vriendelijk om het te laten weten).

De andere vijf aannemers stuurden wel degelijk een offerte. Na wat Excel-vergelijkings-werk vielen de twee goedkoopste af. Als je er als aannemer niet in slaagt om de kolom van de eenheidsprijzen te vermenigvuldigen met de kolom hoeveelheden, is mijn goesting om samen te werken snel over. De andere afvaller was, ondanks het feit dat hij één van de goedkoopste was, een beetje te gulzig. Ik wist via een bevriende grondwerker dat deze aannemer bij hem prijs gevraagd had (net als nog 2 andere van de 5 aannemers), ik wist ook hoeveel hij hen aanrekende. Dat er wat marge genomen wordt is voor mij geen probleem, maar als je de prijzen verdubbelt hoeft het wat mij betreft niet meer.

Van 5 naar 3 dus. Nu volgde een rondje persoonlijke gesprekken met de overblijvers. Alle bedrijven bleken degelijke ondernemingen te zijn, het werd dus een moeilijke bevalling. Na het contacteren van wat extra referenties, viel de keuze uiteindelijk op D'hoore Construct, een relatief jong bedrijf met ervaring in het bouwen van moderne woningen.



Via hen beslisten we ondertussen ook met welke EPB-verslaggever, Veiligheidscoordinator en stabiliteitsingenieur we in zee gaan.

Over de startdatum waren we het ook snel eens: zo ergens half april gaat de eerste spade (graafkraan?) in de grond!

Volgende stap (en vrij dringend): gevelstenen vastleggen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten